Kamperen in Drenthe

Geografische informatie

De Nederlandse provincie Drenthe is wat mij betreft de mooiste provincie van Nederland. De oostgrens van Drenthe grenst aan Duitsland en verder heeft deze prachtige provinciegrenzen met Groningen, Friesland en Overijssel. De hoofdstad van Drenthe is Assen. Met zijn bijna 500.000 inwoners op een gebied van 2680 vierkante kilometer is Drenthe zeker niet de meest drukke provincie van Nederland. Maar wel de mooiste! Er zijn verschillende prachtige natuurgebieden te vinden en in Drenthe is altijd wel wat te doen!

Bezienswaardigheden in Drenthe

Drenthe staat internationaal vooral bekend vanwege haar hunebedden. In deze provincie zijn maar liefst 51 van deze prehistorische bouwwerken door het hele landschap te vinden. Wie deze hunebedden heeft gemaakt en waar zij voor dienden is nog altijd een groot mysterie. De algemeen geaccepteerde versie is dat zij in de Prehistorie gebouwd zijn door de eerste bewoners van Holland en bedoeld waren als grafkamers. Vast staat dat deze hunebedden in de tijd voordat het Christendom zijn intrede deed, gezien werden als heilige plaatsen en de Druïden geloofden dat er speciale krachten van deze gebouwen uitgingen. Er zijn prachtige fiets en wandelroutes die je meenemen langs de meest indrukwekkende hunebedden.

Maar ook de recente historie is in deze prachtige provincie overal terug te vinden. De Mariakerk in het plaatsje Ruinen is absoluut een bezoekje waard, en ook de kerk van Anloo mag gezien worden. Het door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gebouwde Kamp Westerbork deed tijdens deze oorlog dienst als station waar de meeste Joden ons land verlieten om nooit meer terug te komen. Velen vonden hier al de dood maar de meeste Joden werden hier op verder transport gezet naar Auschwitz en andere vernietigingskampen. Tegenwoordig is in Kamp Westerbork een indrukwekkend museum ondergebracht waar uiteraard veel valt te leren over de Tweede Wereldoorlog en leven in het begin van de 20ste eeuw.

Drenthe staat ook vol met echt Hollandse folklore. Wat dacht je van de Kano van Pesse, de steen van Gees, het beeld van Bartje (die niet voor bruine bonen wil bidden) en het standbeeld van Berend Botje in Zuidlaren.Een van de beste plaatsen om heen te gaan in Drenthe is wat mij betreft het dierenpark in Emmen. Ik geloof dat dit Dierenpark een van de beste dierenparken ter wereld is. De dieren wonen allemaal op een zeer groot terrein en de omgeving is zodanig ingericht dat deze op hun natuurlijke habitat lijkt. Uren kan ik in dit park doorbrengen en tijdens mijn jaarlijkse kampeervakantie in Drenthe ga ik hier zeker een keer in de week heen, want dit is vaak de plaats waar ik antwoord krijg op mijn vraag wat ik wil gaan doen in mijn leven.