Wat je moet weten over mijn thuisland

Wanneer je buitenlanders verteld dat je uit Holland komt, zijn er twee soorten reacties mogelijk. De eerste reactie is natuurlijk de eeuwige kaas, bloembollen en de beroemde voetballers die we aan de rest van de wereld geleverd hebben, het andere gedeelte van de buitenlanders denkt meteen aan Amsterdam en het legaal roken van wiet. Ik houd me bezig met Poker en mijn andere hobby’s, zoals wandelen en genieten van de buitenlucht!

Wat is legaal en wat niet?

Misschien een lichte teleurstelling voor de buitenlanders, maar nee, het roken van verdovende middelen is nog steeds niet legaal. Ook niet iedereen in Nederland rookt. Het roken van softdrugs, oftewel wiet wordt onder bepaalde omstandigheden gedoogd. Het gerucht dat je aan Amsterdamse politieagenten op straat een vuurtje kunt vragen om je joint op te steken moet echt naar het land der fabelen gewezen worden en wanneer je met een lekkere verse joint over straat loopt krijg je geheid afkeurende blikken. Ook bij de meeste mensen thuis is het roken van een blowtje meestal iets wat je niet doet. Roken gebeurt wel, maar met mate. Maar waar ontmoet je die mate dan? Nou, in de coffeeshops bijvoorbeeld.

De grote steden

In iedere grote stad in Nederland zijn wel coffeeshops te vinden. Ga hier nou niet naar binnen met de gedachte dat je daar een lekker café latte of espresso kunt drinken met een stukje appeltaart of zo. Wanneer er Coffeeshop op de gevel staat, gaat het om een café waar je legaal een jointje mag roken. De meest bekende Coffeeshop van Amsterdam heet The Buldog en je bent als toerist niet echt in Amsterdam geweest als je na de verplichte rondvaart op de grachten niet bij de Buldog de menukaart probeert. Ook in Rotterdam doet het verschijnsel coffeeshop zich voor, maar in meer verdekte omstandigheden.

En in Holtien dan?

In ons dorp is (helaas) geen echte officiële coffeeshop te vinden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de Drentse mensen niet roken. Integendeel zelfs. Er wordt hier heel wat afgerookt en de Holtiense bewoners zijn de meest relaxte mensen in heel Nederland. Waar je mag roken en hoe je aan een rokertje kan komen is een zaak van vertrouwen. Het codewoord is `pret-sigaretje`, meer zeg ik er niet over.